Griplex - yksi hanska joka säähän!

Griplexin tarina

Tarina Griplex-golfhanskojen taustasta

Aktiiviset seniorigolfarit Veijo ja Ritva Hämäläinen, ovat tehneet lukuisia golfmatkoja eri puolille maapalloa. Marraskuussa 2011 matka suuntautui Australiaan ja Uuteen Seelantiin. Juuri ennen kotilennon alkamista lähellä Sydneyn lentokenttää sijaitsevassa golfshopissa Veijon huomio kiinnittyi hyvin erinäköiseen golfhanskaan. Kämmenpuolella ja sormissa oli kirjaimia sekä muita pisteitä, joiden materiaalin sanottiin olevan synteettistä silikonia. Hanska tuntui hyvältä käteen ja silikonipisteiden ansiosta pito mailan gripistä erinomaisen napakalta. Veijo osti hanskan ja toi mukanaan Suomeen.

Varsinainen koekäyttö alkoi seuraavana keväänä aluksi lähinnä kosteissa olosuhteissa tai sateella. Pito oli hyvää eikä hanskaa tarvinnut kastella, kuten usein sadehanskoja kehotetaan tekemään. Hanska säilytti hyvin muotonsa ja kuivui nopeasti. Vähitellen Veijo huomasi käyttävänsä samaa hanskaa usein myös kuivalla kelillä, eikä se tuntunut mitenkään hiostavalta. Hanskaa tuli käytetyksi viiden vuoden aikana kymmeniä golfkierroksia vuosittain. Toki silikonipisteet ovat kuluneet eikä pito ole alkuperäisen veroista, mutta muutoin hanska on aivan ehjä. 

Tammikuussa 2017 Hämäläisten tytär Heli teki matkan Australiaan ja Uuteen Seelantiin. Hän toi mukanaan muutamia uusia miesten ja naisten hanskoja. Kevättalvella Veijo sai idean: Voisiko näitä hanskoja tuoda myös Suomen markkinoille? Ajatuksena oli tilata sikäläiseltä maahantuojalta pieniä eriä ja testata menekkiä. Vastaus oli, että jos aiot aloittaa maahantuonnin, niin sinulla pitää olla oma tuotemerkki ja markkinointibrandi sekä omat designit ja pakkaukset. Hän lupasi auttaa valmistajayhteyksissä. Alkoi kova suunnittelu- ja kehitystyö. Vaikeinta oli löytää tilanteeseen sopiva, tuotetta kuvaava merkki, jota ei olisi jo käytössä jossakin päin maailmaa. Noin puolen vuoden intensiivisen työstämisen jälkeen ensimmäinen erä Hämäläisten perheen omistaman Aida Oy:n rekisteröimiä ”Griplex Silicone Golf Gloves”-hanskoja saapui Suomeen elokuussa 2017. Syksyn aikana hanskoja testattiin ja saatiin hyviä käyttökokemuksia erilaisilta pelaajilta 

Griplex-hanskojen ominaisuuksia on jatkuvasti kehitetty. Niissä on silikonipisteiden avulla hyvä pito kaikissa olosuhteissa. (Joiltakin käyttäjiltä saatujen kokemusten mukaan hanskojen pito oleellisesti heikkenee, jos hanskat ovat "litimärät" ja mailojen gripit ovat luonnon kumia). Microfiber-materiaali on joustava, käteen istuva ja se sietää hyvin kosteutta.  Merkittäväksi ominaisuudeksi on osoittautunut se, että Griplex-hanskat voi myös pestä. Virallinen ohje on käsinpesu ja luonnollinen kuivaus, mutta käytännössä  myös konepesu 40 asteessa on toiminut ongelmitta. (ei kuivausrumpuun).
Veijo ja Ritva ovat testanneet Griplex-hanskojen uusia ominaisuuksia monilla matkoillaan ympäri maailmaa. Marraskuussa 2017 he käyttivät hanskoja lämpimissä ja kuivissa olosuhteissa Amerikan matkallaan Floridasta Teksasiin. Hanskoja testattiin 17 kierroksen aikana Meksikon lahden ympärillä. Hanskat toimivat erinomaisesti myös kuivissa olosuhteissa. 
Tammikuussa 2018 Veijo ja Ritva kävivät Kiinassa tutustumassa tehtaaseen, jossa Griplex-hanskoja tehdään ja samalla pelasivat muutamia kierroksia alueen golf-kentillä esim. yhdellä Mission Hillsin kentällä. 

Griplex-tarina jatkuu edelleen

Keväällä 2021 on käynnistynyt jo viides toimintavuosi. Menekki on vuosittain lisääntynyt lähinnä sanan levitessä tyytyväisten käyttäjien kertoessa kokemuksistaan toisille pelaajille. Keväällä 2018 avattiin oma verkkokauppa Griplex.com, joka toimittaa nopeasti hanskoja koko maahan. Myös Griplex-hanskoja myyvien itsenäisten proshopien määrä on vähitellen lisääntynyt.

 

Vaikka tämä onkin "hyvän harrastuksen hyvä jatke", niin etenkin Veijolle prosessi on merkinnyt valtavan määrän uusien asioiden omaksumista, kuten verkkokaupan rakentaminen, markkinointi, alan rakenteiden tiedostaminen, tuotekehittelyn toteutus valmistajan kanssa, pakkausten suunnittelu jne. Veijo on "joutunut" menemään mukaan jopa FB-kuvioihin, tosin kynnys oli korkea. Ilman tyttären Helin osaamista digitaalisella puolella moni asia olisi jäänyt toteutumatta. Ja onneksi Ritva on hoitanut firman taloushallinnon ja kirjanpidon. Kait se vanha sanonta tässäkin pätee, että "Vierivät kivet eivät sammaloidu".